Vzrok nastanka

Koreninsko zdravljenje zoba se izvede, ko pride do nepovratnega vnetja ali že odmrtja žičnega tkiva v zobu (koreninskih kanalih). Vzroki za nepovraten propad živčnega tkiva so različni, najpogosteje pa je posledica napredovanja zobne gnilobe (kariesa) do koreninskih kanalov.

Klinični znaki in simptomi

V tem stanju je lahko prisoten močan zobobol s spontano, močno, dolgotrajno, topo ali utripajočo bolečino, ki se pogosto okrepi, ko se uležemo ali pa nas zbudi iz spanja. Protibolečinska zdravila pri tako močnem zobobolu običajno niso učinkovita. Simptom širjenja vnetja v okoljna tkiva se kaže z obrazno oteklina. Prizadet zob pa vendar najpogosteje odmre brez sočasno prisotnih težav in v tem primeru potrebo po koreninskem zdravljenju po opravljeni diagnostiki ugotovi šele zobozdravnik.

Zdravljenje

Sprva naredimo dostop do notranje votline zoba s koreninskimi kanali. Vneto ali odmrlo živčno tkivo odstranimo s posebnimi inštrumenti in razkužilnimi tekočinami. S koreninskimi inštrumenti oblikujemo notranji prostor zoba in ga zapolnimo s zdravilnim gelom, ki do naslednjega srečanja aktivno razkužuje koreninski kanal (običajno 2-4 tedne). Ob drugem obisku koreninske kanale zoba tesno in neprepustno zapremo z dokončnim koreninskim polnilom ali pa v koreninske kanale vnovično vstavimo zdravilni gel (odvisno od stanja in odzivnosti zoba) ter dokončno polnitev opravimo v naslednjih obiskih. Po dokončni polnitvi zoba opravimo rentgensko slikanje in zob čim prej oskrbimo z dokončno zalivko ali laboratorijsko izdelano zalivko oziroma prevleko.

Naše storitve

Book An Appointment

Thank you, your booking was send successfully.

Contact Us

Ljubljana, Slovenija
Vilharjeva cesta 27
Email: darja.gasperlin@gmail.com
Working Hours: Mon - Sat / 08:00 - 17:30, Sunday / 09:00 - 17:00
Call directly:
000 000 000